Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής


Η ασπαρτάμη είναι απόλυτα ασφαλής: Μην τρομοκρατείστε από λανθασμένες πληροφορίες στο Internet

Το ακούς από πολλές πηγές, αλλά αυτή τη φορά η παραπάνω φράση έχει έξτρα βαρύτητα, επειδή ανήκει σε από έναν από τους κορυφαίους τοξικολόγους διεθνώς. Ο Alan Boobis, Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου βρέθηκε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες, ως ομιλητής, στο 13ο Πανελλήνιο ∆ιαβητολογικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 επιστήμονες υγείας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Στην ομιλία του, ο καθηγητής βρήκε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά στην ασφάλεια των γλυκαντικών υλών. Επίκεντρο της κουβέντας η ασπαρτάμη, για την οποία γίνεται πάντα μεγάλη συζήτηση: μια “σίγουρη” πληροφορία από έναν φίλο ή ένα “έγκυρο” άρθρο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι αρκετά για να σπείρουν τον πανικό στους καταναλωτές. 

«Ο κόσμος τρομοκρατείται χωρίς λόγο από πληθώρα λανθασμένων πληροφοριών και ιστοριών συνωμοσίας στο Internet σχετικά με τις γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, ή από έρευνες που έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά σφάλματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, θεωρώντας πως, στην πραγματικότητα, γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδεύονται επιπλέον χρήματα και χρόνος επιστημόνων για την έρευνα σχετικά με την ασφάλεια γλυκαντικών υλών, όπως η ασπαρτάμη, τη στιγμή που υπάρχουν πολλά άλλα σημαντικά θέματα υγείας που απαιτούν περαιτέρω έρευνα», αναφέρει χαρακτηριστικά, κλείνοντας με τον τρόπο αυτή την κουβέντα για το θέμα. 

Ο ίδιος θεωρεί τις γλυκαντικές ύλες ως μια από τις πλέον σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της επιστήμης της διατροφής και των τροφίμων. Σήμερα, οι γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται σε μια ευρύτατη γκάμα προϊόντων (αναψυκτικά, τσίχλες, παγωτά, γιαούρτια, κρέμες, διάφορα αρτοσκευάσματα κλπ), προσφέροντας απλόχερα τη «γλύκα» τους, χωρίς έξτρα θερμίδες και η χρήση τους είναι εγκεκριμένη για κάθε ομάδα πληθυσμού, ακόμη και τις πιο ευαίσθητες (παιδιά, εγκύους, γυναίκες που θηλάζουν).

Ειδικά για την ασπαρτάμη, η οποία ανακαλύφθηκε το 1965, εγκρίθηκε πρώτα από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων το 1981 και σήμερα είναι εγκεκριμένη και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 130 χώρες, ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά: “Υπάρχει μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την ασφάλεια της ασπαρτάμης από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο”.