Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Χάνονται 8,5 δισ. ευρώ ετησίως από το παραεμπόριο.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης, γίνονται προσπάθειες από πλευράς της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, την δημοτική και την ελληνική αστυνομία, καθώς και απ' όλους τους αρμόδιους φορείς, για τον περιορισμό του φαινομένου και την είσπραξη των νόμιμων φόρων.

Το 20 με 30% του εμπορίου στη χώρα μας διακινείται μέσω του παραεμπορίου, ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους, από ΦΠΑ και φόρους, φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Στο μεταξύ, σε ποσοστό 60% έχουν αυξηθεί οι κατασχέσεις σε προϊόντα παραεμπορίου, που έχουν πραγματοποιήσει μικτά κλιμάκια της δημοτικής και της ελληνικής αστυνομίας, τους τελευταίους δύο μήνες, μόνο στον Δήμο της Αθήνας, σύμφωνα με τον Τάσο Αβραντίνη, αντιδήμαρχο δημοτικής αστυνομίας του δήμου Αθηναίων. «Ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο της πόλης δεν έχει πια παραεμπόριο. Οι μόνες εστίες που έχουν παραμείνει είναι αυτές που έχουν σχέση με το πανεπιστημιακό άσυλο, δηλαδή στην ΑΣΟΕ, στη Μασσαλίας και τα Προπύλαια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αβραντίνης και αποκαλύπτει ότι στα συγκεκριμένα σημεία έχουν γίνει επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, γι' αυτό και είναι πολύ προσεκτικοί, «γιατί δεν επιθυμεί κανείς να μπουν σε κίνδυνο ζωές και να προκληθούν συγκρούσεις», επισημαίνει.

Είπε ακόμη ότι έχει δοθεί εντολή, οι έλεγχοι για το παραεμπόριο να γίνονται με σεβασμό των δικονομικών δικαιωμάτων των ατόμων που εμπλέκονται. «Αυτό που ενοχλεί είναι η δραστηριότητα και όχι η υπόσταση των ανθρώπων», τονίζει. Οι περισσότεροι πλανόδιοι «παραέμποροι» είναι νιγηριανής καταγωγής, ενώ οι αποθήκες στις οποίες βρίσκονται τα προϊόντα είναι μισθωμένες σε πολίτες κινεζικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν κοινοτικά διαβατήρια. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πόλη, γιατί κανένας καταστηματάρχης, είτε είναι Έλληνας, είτε αλλοδαπός, δεν θέλει να δουλεύει σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα περιθώρια κέρδους των παράνομων εμπόρων είναι της τάξης του 90%», λέει ο κ. Αβραντίνης.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει ότι «σκοπός και στόχος της πολιτείας και όλων των φορέων είναι να περάσουν τα περίπου 20 δισεκατομμύρια, που χάνονται από το παραεμπόριο, μέσα από τις ταμειακές μηχανές του νόμιμου εμπορίου και να αποδοθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ. Έτσι όχι μόνο θα σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες από το παραεμπόριο, αλλά θα υπάρξουν και σημαντικά έσοδα για το κράτος».

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, επισημαίνει την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες από τα συναρμόδια Υπουργεία, που θα στοχεύουν στην είσοδο αυτών των εμπορευμάτων στη χώρα μας, τα οποία, όπως λέει, «έρχονται ως επί το πλείστον σαν κοινοτικά προϊόντα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επισημαίνει, επίσης στην ανάγκη εξονυχιστικών ελέγχων, καθώς πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα για μικρά παιδιά, καθώς και για τη δημόσια υγεία. Όπως είπε για την πάταξη του χονδρεμπορίου τέτοιου είδους προϊόντων, πρέπει να γίνει: «πάταξη των εισαγωγών, εντοπισμός και κατάσχεση στις αποθήκες εμπορίου και διακίνησης, καθώς και πάταξη του φαινομένου στο πεζοδρόμιο από τη δημοτική και την ελληνική αστυνομία».

Όπως κατήγγειλε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορκίδης, στα κυκλώματα διακίνησης συμμετέχουν και Έλληνες έμποροι. «Σαφώς υπάρχουν και Έλληνες σ' αυτή την διαδικασία. Είναι γνωστοί στο ΣΔΟΕ. Είναι στον σχεδιασμό και στην στρατηγική του να συλλέξει στοιχεία», τονίζει και επισημαίνει την ανάγκη για ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία συναρμόδιων υπουργείων, δήμων, περιφερειών και αστυνομίας.

Το Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδας, χαρακτηρίζει την κατάσταση «δραματική», παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αφού όπως λέει, «το φαινόμενο δεν έχει αντιμετωπιστεί, αλλά έχει απλά μετατοπιστεί».

«Πολλοί παράνομοι έμποροι αν και έχουν φύγει από το κέντρο, μετεγκαταστάθηκαν περιμετρικά της Αθήνας, σε σταθμούς μετρό, στα πανεπιστήμια, στην επαρχία, στα νησιά, σε λαϊκές αγορές και σε παζάρια», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Συνδικάτου Μικροπωλητών Ελλάδας, Δημήτρης Ψύκος.

«Το πρόβλημα έχει οξυνθεί. Γίνονται μάχες στην Αθήνα, στα νησιά και τη Θεσσαλονίκη. Οι παρέμποροι είναι εξαγριωμένοι και ανεξέλεγκτοι και χτυπάνε μέχρι και υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας», τονίζει και αναφέρει ότι σε πρόσφατη διαμαρτυρία κατά του παράνομου εμπορίου, ξυλοκοπήθηκε ο πρόεδρος του συνδικάτου.

Σε επίπεδο προτάσεων, το συνδικάτο μικροπωλητών είναι υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων. «Δεν δίνεται λύση με το να συλλαμβάνουν έναν αλλοδαπό, να του κατάσχουν 50 τσάντες και την άλλη μέρα να τον αφήνουν ελεύθερο και να ξαναβγαίνει στην αγορά. Η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει και να πατάξει το παραεμπόριο μόνη της, αφού είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο, μέχρι σήμερα», τονίζει ο κ. Ψύκος και προσθέτει: «Οι παρέμποροι βρίσκονται υπό την ομπρέλα κάποιων εισαγωγέων, οι οποίοι διακινούν απίστευτα ποσά. Για να χτυπηθεί το παραεμπόριο πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν οι εισαγωγείς λαθραίων προϊόντων. Αυτοί οι εισαγωγείς είναι γνωστοί, είναι μέλη εμπορικών συλλόγων».

Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με γυναικεία ενδύματα, στο κέντρο της Αθήνας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λέει ότι «για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσουμε ότι τα περισσότερα δισκοπωλεία έχουν κλείσει από τότε που εμφανίστηκαν οι πλανόδιοι παρέμποροι», και προσθέτει: «Είναι αδιανόητο, σε μία ευνομούμενη πολιτεία, έξω από ένα κατάστημα με τσάντες, να υπάρχει πλανόδιος που πουλάει απομίμηση του ιδίου προϊόντος, λαθραίο, και παράνομα. Δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Αν σταματήσουν οι παρέμποροι να πουλάν λαθραία, τότε οι περισσότεροι θα αναγκαστούν να στραφούν στο έγκλημα για να επιβιώσουν και τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα».

Τη δική τους άποψη όμως μετάφεραν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με δηλώσεις τους και πλανόδιοι, οι οποίοι καταγγέλλουν επιθέσεις σε βάρος τους. «Κάθε μέρα έρχονται και μας διώχνουν από παντού. Μας έχουν χτυπήσει, μας βρίζουν, μας κυνηγάνε σα να είμαστε ζώα. Εγώ έχω κοιμηθεί πάνω από δέκα φορές σε κελί. Δεν μας δίνουν “χαρτιά” για να δουλέψουμε νόμιμα. Κάπως πρέπει να ζήσουμε και εμείς», δηλώνει 22χρονος Νιγηριανός, ο οποίος κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά εδώ και 3 χρόνια.

«Δουλειές δεν υπάρχουν και πουλάμε τσάντες για να ζήσουμε», λέει και προσθέτει ότι «το μεροκάματο δεν είναι καθόλου καλό. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά πια. Παλιά αγοράζανε πιο συχνά. Τώρα μόνο τις κοιτάνε».

Πηγή Ημερησία


ΟΑΕΕ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες


Τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών με παλαιά χρέη εντάσσει ο Γ. Κουτρουμάνης στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο, δεν θα επαναφέρει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους είχαν 35 έτη ασφάλισης το 2010.

Νέες διευκολύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να αποπληρώσουν -ακόμη και με το νέο καθεστώς των ρυθμίσεων- παλαιές οφειλές από εισφορές ή δεν μπορούν ούτε να? συνταξιοδοτηθούν επειδή χρωστούν στον ΟΑΕΕ έως 10.000 ευρώ δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.


Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Η», ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισε να συμπεριλάβει στις ασφαλιστικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας τρεις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους (ολοένα και αυξανόμενους) επαγγελματίες με χρέη προς τον ΟΑΕΕ. Βασική προϋπόθεση για το? μαξιλάρι αυτό είναι να καταβάλλουν κανονικά οι ενδιαφερόμενοι τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.



Οι ρυθμίσεις 
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:



1. Αυξάνονται ο χρόνος και οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών. Η ελάφρυνση θα γίνει με το διαχωρισμό των παλαιών οφειλών από την τρέχουσα εισφορά και την παροχή δυνατότητας αποπληρωμής σε δόσεις, που, όμως, η καθεμία δεν θα ξεπερνά το 15% - 20% της τρέχουσας εισφοράς. Για παράδειγμα, αν η διμηνιαία εισφορά είναι 740 ευρώ θα καταβάλλεται επιπλέον μόνο το 20%, δηλαδή συνολικά 888 ευρώ. Με δεδομένο ότι επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα δίδεται ως bonus το «κούρεμα» των προστίμων που έχουν επιβληθεί.



2. Αυξάνεται το όριο οφειλής που επιτρέπεται να έχει (για να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί) ένας υποψήφιος συνταξιούχος από τις 20 κατώτατες συντάξεις (όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 3863/2010) στις 30, περί τα 14.580 ευρώ. Δηλαδή η σύνταξη θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΕ αν το οφειλόμενο ποσό δεν είναι μεγαλύτερο από 30 μηνιαίες κατώτατες συντάξεις και τα ποσά της οφειλής θα παρακρατούνται σταδιακά (σε δόσεις) από τα ποσά των συντάξεων.



3. Καταργείται η υποχρέωση διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης προκειμένου να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησης από τον ΟΑΕΕ (ακόμη και για όσους βγάζουν σύνταξη αναπηρίας και επανακρίνονται). Για το διάστημα (έως και δύο χρόνια αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση) από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα μπορεί να διατηρεί την επιχείρηση στο όνομά του και θα έχει δικαίωμα προσαύξησης του ποσού της σύνταξης. Ως «αντίβαρο» μπορεί, βεβαίως, να λειτουργήσει η έκδοση προσωρινής σύνταξης που θα καθιερωθεί για όλους τους ασφαλισμένους (και για τους ελεύθερους επαγγελματίες).



Οι παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται στα μέτρα διευκόλυνσης των ελεύθερων επαγγελματιών για τους οποίους συζητείται, ακόμη, να δοθούν ως «κίνητρα» καταβολής των εισφορών η μείωση κατά 5% -10% των εισφορών σε όσους προκαταβάλλουν τις εισφορές ενός εξαμήνου αλλά και η δυνατότητα αλλαγής (προς τα κάτω) ασφαλιστικής κατηγορίας (με «ποινή» την αντίστοιχη μείωση της σύναξης που αναλογεί αν εκ των υστέρων δεν καταβληθεί η διαφορά).



«Κόκκινο» για την 37ετία 
Τα οικονομικά των Ταμείων και η τρόικα φαίνεται ότι έβαλαν οριστικό τέλος στα σχέδια επαναφοράς του δικαιώματος συνταξιοδότησης με 37 έτη εργασίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους ασφαλισμένους συμπλήρωσαν έως τα τέλη του 2010 τα 35 έτη εργασίας και ασφάλισης. Η σχετική δυνατότητα καταργήθηκε με το νέο ασφαλιστικό νόμο, «φορτώνοντας» εμμέσως με επιπλέον 1 - 2 χρόνια εργασίας (μέσω της πρόβλεψης ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση) άτομα τα οποία εργάζονταν από νεαρή ηλικία και με διαφορά ακόμη και 1 μήνα έχασαν από την 1/1/2011 το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας (π.χ. ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 35 χρόνια ασφάλισης το 2010 θα έπρεπε να έχει ηλικία 58 ετών και 36 χρόνια ασφάλισης το 2011 για να συνταξιοδοτηθεί και 37 έτη και ηλικία 59 ετών το 2012).


Πηγή Ημερησία