Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Νεάπολης - Συκεών δημοτικά τέλη

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται στις ισχύουσες τιμές των δημοτικών τελών στις τέσσερις περιοχές που συναπαρτίζουν πλέον τον νέο δήμο Νέαπολης - Συκεών. Οι τιμές για τις κατοικίες στις Συκιές διαμορφώνονται σε 1,80 ευρώ ανά τετρ. μ., στη Νεάπολη σε 1,63 ευρώ, στον Άγιο Παύλο σε 1,51 ευρώ και στα Πεύκα σε 1,46 ευρώ.
Ειδικά για τη φετινή χρονιά, η νέα διοίκηση του δήμου Νεάπολης - Συκεών σχεδιάζει να διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές των δημοτικών τελών. Από το νέο έτος, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα καθορίσει ενιαία πολιτική στο θέμα των τελών για λόγους τόσο λειτουργικούς όσο και ισονομίας των πολιτών. Ήδη ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής αναμένεται να κρίνουν εν πολλοίς και το τελικό ύψος των δημοτικών τελών, δεδομένου ότι αυτά είναι ανταποδοτικά.



Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΛΚΜΗΝΗΣ 24 & ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ
6976/975855 & 6932/424925
www.peripterothess.gr
e-mail: peripterouhos@gmail.com                                               
Θεσσαλονίκη 17/01/2011



ΑΞΙΟΤΙΜΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ

Είναι γνωστή η προσπάθεια που έχει γίνει από πλευράς κυβερνήσεως με το νόμο Καλλικράτη να περιορισθούν οι δαπάνες που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς επίσης και να απλοποιηθούν πληθώρα διαδικασιών. Ωστόσο η οργάνωση των δήμων αλλά και επιμόρφωση των υπαλλήλων του δήμου για τις επικείμενες απαιτήσεις του νόμου αυτού, παραμένει κενό γράμμα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στα περίπτερα.
 Έτσι λοιπόν σ' αυτό το πρόβλημα που αναφέρουμε συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία επιχειρηματιών "μισθωτές περιπτέρων". Από τις αρχές του χρόνου είναι σε εκκρεμότητα εκατοντάδες άδειες (είτε αλλαγής λόγω χηρείας είτε αλλαγής επωνυμίας της επιχείρησης) καθώς οι μεν υπάλληλοι των Περιφερειών (πρώην νομαρχιακοί) δεν έχουν πλέον αρμοδιότητα - ωστόσο έχουν τη γνώση και την εμπειρία όλων αυτών των ετών - οι δε υπάλληλοι των Καλλικρατικών Δήμων δηλώνουν έλλειψη οργάνωσης και έλλειψη γνώσης.
Επειδή είστε γνώστης του μέγιστου αυτού πλήγματος που δέχτηκε ο κλάδος, γεγονός που δεν είχε προηγούμενο, και δεδομένου ότι οι εξελίξεις αναφορικά με τα καπνικά προϊόντα ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, η προαναφερθείσα κατάσταση δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στον κλάδο μας, το οποίο χρήζει άμεσης επίλυσης. Επειδή είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε τη σοβαρότητα του θέματος σας καλούμε (όπως αναλόγως έχετε πράξει με αντίστοιχα προβλήματα της πολεοδομίας), μέσω παρέμβασής σας, όπως μεριμνήσετε για μία τουλάχιστον εξάμηνη παράταση, χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Περιφέρεια θα εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα σχετικά με τα ως άνω θέματα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας από την Περιφέρεια στους Δήμους.
Προσδοκούμε  στην άμεση επίλυση του προβλήματος και την όσο το δυνατό ταχύτερη ενημέρωσή μας  από πλευράς του Υπουργείου σας.



ΜΕ ΤΙΜΗ

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ                               ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Καλαμαριά

Σε “πάγωμα” των ανταποδοτικών τελών, πρωτίστως για κοινωνικούς λόγους όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης, προχωρά και η Καλαμαριά. Το τέλος για τις κατοικίες πρόκειται να παραμείνει και φέτος στο ποσό των δύο ευρώ ανά τετρ. μ. και το αντίστοιχο για τα καταστήματα στο ύψος των 4,79 ευρώ.


Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr


Με τιμές προ “Καλλικράτη”

Με τις ίδιες τιμές που ίσχυαν και πριν από τη συνένωση των περιοχών τους σε έναν ενιαίο δήμο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τα δημοτικά τέλη και κατά το τρέχον έτος οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης. “Ήδη από πέρυσι είχαμε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Μενεμένης Γιώργο Ακτσελή να διατηρήσουμε σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη και στις δύο περιοχές”, επισήμανε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.
Σήμερα όσοι κατοικούν στην περιοχή των Αμπελοκήπων πληρώνουν για δημοτικά τέλη το ποσό των 1,46 ευρώ ανά τετρ. μ., ενώ οι τιμές για τις κατοικίες στη Μενεμένη διαμορφώνονται σε 1,89 ευρώ. Από το νέο έτος, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κυρίζογλου, πρόκειται να καθοριστεί ενιαία τιμολογιακή πολιτική, ώστε τα τέλη να είναι κοινά για όλους.



Της Βαρβάρας Ζούκα
vzouka@makthes.gr

Πονοκέφαλος η ενιαία τιμολόγηση στους νέους δήμους

Εξαιρετικά προβληματισμένος για το θέμα των δημοτικών τελών εμφανίζεται ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο στάδιο της κατάρτισης του δημοτικού προϋπολογισμού. Σήμερα όσοι προέρχονται από την Ευκαρπία πληρώνουν 0,80 ευρώ/τετρ. μ. για τις κατοικίες και 2,47 ευρώ/τετρ. μ. για τα καταστήματα. Στην Πολίχνη οι τιμές αυτές διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 1,35 και 2,86 ευρώ/τετρ. μ., ενώ στη Σταυρούπολη σε 1,43 και 4,09 ευρώ/τετρ. μ. “Η Πολίχνη, για παράδειγμα, μπορεί να έχει σχετικά χαμηλά δημοτικά τέλη, αλλά είναι η περιοχή του κληροδότησε στον νέο δήμο χρέη 12,5 εκατ. ευρώ και συγχρόνως έχει διαλυμένη υπηρεσία καθαριότητας”, σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί στη λογική ενός μοντέλου ενοποίησης των δημοτικών τελών στις τρεις περιοχές που συνενώθηκαν, χωρίς σε αυτήν τη φάση να μπορούν να προσδιοριστούν οι ακριβείς τιμές.

Στα 156,56 ευρώ ανά Φ.Μ. (χίλια τσιγάρα) η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης

Η ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΗ μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων καθορίζεται στα 156,56 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ.=1.000 τσιγάρα), σύμφωνα με απόφαση του Yπουργείου Οικονομικών, στην οποία περιγράφεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρους κατανάλωσης στον καπνό.
Το πλήρες κείμενο της Αρ. Πρωτ.: ΔΕΦΚΒ5055317ΕΞ/31.12.2010 έχει ως εξής:
«Σας κοινοποιούμε για ενημέρωση και εφαρμογή την ανωτέρω απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΑΥΟ), η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2047/Β'Α/31-12-2010), με την οποία κατά την έννοια των διατάξεων των παραγράφων 1, 3 και 4 του άρθρου 97 του ν. 2960/2001 Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας, καθορίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2011, η Σταθμισμένη Μέση Τιμή (ΣΜΤ) λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών. Ειδικότερα:
Η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων, καθορίζεται στα 156,56 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 Φ.Μ.=1.000 τσιγάρα). Με βάση την τιμή αυτή, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, ο πάγιος φόρος των τσιγάρων ορίζεται στα 19,6561 ευρώ η φορολογική μονάδα και το ελάχιστο ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των τσιγάρων, το ποσοστό του οποίου έχει οριστεί στο 75% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων, διαμορφώνεται στα 76,323 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, αντί των 80,40 ευρώ που ισχύει σήμερα.
Η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης του λεπτοκομμένου καπνού, ο οποίος προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων, καθορίζεται στα 144,77 ευρώ το χιλιόγραμμο και το ελάχιστο ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του λεπτοκομμένου καπνού, το ποσοστό του οποίου έχει οριστεί στο 75% της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης του καπνού αυτού, διαμορφώνεται στα 108,5775 ευρώ ανά χιλιόγραμμο.
Η σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των άλλων καπνών για κάπνισμα καθορίζεται στα 163,85 ευρώ το χιλιόγραμμο και το ελάχιστο ποσό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των άλλων καπνών για κάπνισμα, που έχει οριστεί κατ'Α αναλογία με το λεπτοκομμένο καπνό, διαμορφώνεται στα 122,8875 ευρώ ανά χιλιόγραμμο».

Πηγή: Express.gr  04/01/11-07:50