Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/02/2012


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ               
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                         
2310304170/6932424925
http://peripterathess.blogspot.com                                                                      Θεσσαλονίκη 10/01/2012



Για ακόμη μία φορά, το Σωματείο μας, καλείται να πάρει θέση προς αποκατάσταση της αλήθειας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα κάτωθι:
Την 12-10-2011 φέρεται να κυκλοφόρησε από το Σωματείο «Η Ένωση Καπνοπωλών – Ενοικιαστών Περιπτέρων Πωλητών Ψιλικών Ειδών και Τυποποιημένων Ζαχαρωδών Ειδών Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη» ένα Δελτίο Τύπου απευθυνόμενο προς τους καπνοπώλες – περιπτεράδες – ψιλικατζήδες, τα Μ.Μ.Ε., τα πρακτορεία διανομής Άργος και Ευρώπη και στη Διανομή Τύπου. Το φερόμενο ως εκδοθέν από την ως άνω Ένωση  Δελτίο Τύπου έφερε σφραγίδα της προαναφερθείσας Ένωσης και υπογραφές και μεταξύ άλλων αναφερόταν επί λέξει: « … Η εισαγωγή αυτή τίθεται ως απάντηση σε κάποια Σωματεία – Ανώνυμες Εταιρίες, τα οποία είτε συνειδητά είτε από άγνοια, με τις θέσεις τους τρομοκρατούν και παραπληροφορούν τους συναδέλφους, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τελικά τα συμφέροντα των φιλοεταιρικών τους συνεργασιών. Το Σωματείο Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη υπερασπίζεται τα συμφέροντα του κλάδου και αντιστέκεται σε όποιον επιθυμεί την συρρίκνωσή του. Είμαστε και θα είμαστε οι μάχιμοι υπερασπιστές του Κλάδου, δεν θα γίνουμε ΠΟΤΕ Προσκυνημένοι ούτε Είλωτες. Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πλέον οφθαλμοφανείς οι προθέσεις και οι ενέργειες αυτών των Σωματείων – Ανωνύμων Εταιρειών. Ο αγώνας για την επιβίωση όλων μας απαιτεί την γενική εναντίωσή μας απέναντι σε Σωματεία τέτοιου τύπου και την απομόνωσή τους … ».
Μετά την κυκλοφορία του ως άνω Δελτίου Τύπου τόσο τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου μας όσο και η γραμματεία στην έδρα του Σωματείου μας γίναμε δέκτες πολλών τηλεφωνημάτων από συνάδελφους μας περιπτεράδες – κάποιοι δε από αυτούς και μέλη του Σωματείου μας -  οι οποίοι μας ανέφεραν ότι το Σωματείο μας κατασυκοφαντείται από το ως άνω Δελτίο Τύπου. Αφού λοιπόν προμηθευθήκαμε το ως άνω Δελτίο Τύπου διαπιστώσαμε ότι δεν αναφέρεται στο Σωματείο Ενοικιαστών Περίπτερων Ν. Θεσσαλονίκης, το οποίο και εκπροσωπούμε, αλλά γενικά και αόριστα κάνει λόγο για Σωματεία – Ανώνυμες Εταιρίες.
Κατόπιν τούτων αποστείλαμε την από 02-12-2011 Εξώδικη Πρόσκληση – Διαμαρτυρίας μας προς την Ένωση Καπνοπωλών – Ενοικιαστών Περιπτέρων Πωλητών Ψιλικών Ειδών και Τυποποιημένων Ζαχαρωδών Ειδών Μακεδονίας με έδρα την Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει και από την υπ΄αριθμ. 2670 Δ΄ έκθεση επίδοσης του Δικ. Επιμελητή του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης Κωτίτσα Αθανάσιου, με την οποία ζητούσαμε να κατονομαστούν τα «Σωματεία – Ανώνυμες Εταιρείες» που υπολαμβάνονται στο από 12-10-2011 δελτίο τύπου καθώς επίσης και την άμεση επανόρθωση και τη σαφή εξαίρεση του Σωματείου που εκπροσωπούμε από αυτά.
Μέχρι και σήμερα όμως σε ουδεμία από τις ανωτέρω ενέργειες προέβη η προαναφερθείσα Ένωση, παρότι με την ως άνω εξώδικη δήλωσή μας, δεσμευόμασταν ρητά ότι εάν υπάρχουν στα χέρια της στοιχεία που αποδεικνύουν τη δράση «Σωματείων – Ανώνυμων Εταιρειών» θα στεκόμασταν αρωγοί στον όποιο αγώνα αποκάλυψης και απομόνωσής τους από τον κλάδο, ωστόσο δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την μέθοδο «της λάσπης στον ανεμιστήρα» που χρησιμοποιείται από το φερόμενο ως εκδοθέν από την ως άνω Ένωση δελτίο τύπου, το οποίο χωρίς να αναφέρει οποιοδήποτε στοιχείο, χωρίς να κατονομάζει τον οιονδήποτε κατασυκοφαντεί συλλήβδην όλα τα Σωματεία που προασπίζονται τα συμφέροντα του κλάδου.  
Θεωρούμε ως δεδομένο ότι το φερόμενο ως εκδοθέν από την ως άνω Ένωση, δελτίο τύπου, δεν αναφέρεται στο Σωματείο Ενοικιαστών Περιπτέρων ν. Θεσσαλονίκης, το οποίο και εκπροσωπούμε, ωστόσο πράγματι το επίμαχο Δελτίο Τύπου – εάν πράγματι εξεδόθη από την ως άνω Ένωση – ενέχει τόσο μεγάλη αοριστία, με κίνδυνο όλα τα υπόλοιπα Σωματεία που προασπίζονται τα συμφέροντα του κλάδου να υπολαμβάνονται ως Σωματεία – Ανώνυμες Εταιρίες, τα οποία και θα πρέπει να απομονωθούν, χωρίς μάλιστα στο επίμαχο δελτίο τύπου να επισημαίνονται τα στοιχεία που οδηγούν στο ως άνω συμπέρασμα.
Καθώς ο κλάδος μας πλήττεται καθημερινά από πληθώρα προβλημάτων, καλό θα ήταν να επιδεικνύουμε πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας με τη συμβολή των δυνάμεων όλων και όχι να προβαίνουμε σε αφοριστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι για εσωτερική κατανάλωση και δεν προσφέρουν στον κλάδο το παραμικρό. Το Σωματείο μας αγωνίζεται καθημερινά για την επιβίωση του κλάδου και παρακαλούμε όλοι να ενεργούν με γνώμονα αυτό, κάθε τι άλλο δείχνει κακοβουλία και έλλειψη συνειδητοποίησης των προβλημάτων του κλάδου.



Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ    ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ









ΑΛΚΜΗΝΗΣ 24 & ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ     
                          Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ               
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                                         
2310304170/6932424925
http://peripterathess.blogspot.com     Θεσσαλονίκη 10/01/2012


Αγαπητοί συνάδελφοι

Με την παρούσα ανακοίνωση το Σωματείο μας επιθυμεί να πάρει θέση αφενός μεν απαντώντας αφετέρου δε υπενθυμίζοντας για τα πεπραγμένα – κινήσεις του μέχρι τώρα.
Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διοίκησης στόχος μας ήταν και παραμένει να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε ότι απασχολεί τον κλάδο, συμβουλευόμενοι πάντα πηγές «ενημέρωσης», πρώτα από τον κλάδο (παλαιότερους θεσμικούς συναδέλφους, κρίνοντας εμείς για το ποιόν των ανθρώπων και των γνώσεών τους και όχι φημολογιών) και έπειτα από το γενικότερο νομικό πλαίσιο του κράτους μας, στο οποίο έγκειται και ο κλάδος μας.
Αφού καταλήξαμε στο πώς πρέπει να αρχειοθετηθούν οι εξελίξεις, τον Ιούνιο του 2010 το Σωματείο μας προέβη σε Υπόμνημα διαμαρτυρίας και προτάσεων προς τα αρμόδια όργανα του κράτους καθώς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Το περιεχόμενο του εν λόγω υπομνήματος διαμαρτυρίας ήταν το τωρινό ζητούμενο όλου του κλάδου πανελληνίως, «αναδιάρθρωση φόρων».
Παράλληλα προέβη στη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας σε εκθεσιακό χώρο με θέμα «αλλαγή στο φορολογικό μικρής λιανικής – ταμειακή στα περίπτερα».
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε φορολογική ταυτότητα στο Σωματείο μας (ανύπαρκτα στοιχεία εδώ και 30 χρόνια).
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να είμαστε παρόντες στις δύο μεγάλες συναντήσεις του κλάδου με το αρμόδιο υπουργείο, για λογαριασμό των προβλημάτων μας.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να είμαστε παρόντες, ως εκπρόσωποι του Σωματείου, και στα 5 Πανελλήνια καλέσματα του κλάδου, Αθήνα (2), Πειραιά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, χωρίς «προβολή» προσωπικών διαφορών αλλά με γνώμονα την από κοινού πορεία.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να είμαστε παρόντες στη συνάντηση με την υπηρεσία υγιεινής του υπουργείου υγείας, πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε πάλι με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, οι προτάσεις μας να μελετηθούν από τους αρμόδιους του υπουργείου οικονομικών, εφόσον μας ζητήθηκαν.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε, μέσω εμπεριστατωμένων προτάσεων – πιέσεων προς καπνοβιομηχανίες – παρόλο το τραγικό της φορολόγησης- αρκετά σήματα να πριμοδοτηθούν με κορύφωση το τελευταίο διάστημα όπου υπάρχουν νέα σήματα με υψηλή κερδοφορία για τα σημεία μας, ευελπιστώντας αυτός ο «υγιής ανταγωνισμός» να συνεχίσει τη σταθερότητα της κερδοφορίας μας.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να θέσουμε σε λειτουργία, ένα μεγάλο εγχείρημα για το Σωματείο μας, που λέγεται «κλαδικό περιοδικό» και του οποίου η κάθε έκδοση αποστέλλεται όχι μόνο σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης αλλά γενικότερα στη Μακεδονία μέχρι τις άκρες του Έβρου και που μόνο σκοπό είχε την ενημέρωση και την οικονομική του συμμετοχή στα λειτουργικά έξοδα ενός σωματείου (γραφείο, ενημέρωση, γραμματειακή υποστήριξη κ.λπ.).
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να φέρουμε πιο κοντά τον κλάδο με τις αποφάσεις του εκάστοτε δημοτικού διαμερίσματος και ειδικότερα το δήμο Θεσσαλονίκης, όπου μέσω πάλι εμπεριστατωμένων προτάσεων και επιχειρημάτων επήλθε μία εξομάλυνση, βατή προς τους συναδέλφους, των έως τότε ανωμαλιών που αφορούν στην καταβολή των δημοτικών τελών και επίδοση προστίμων.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (εν αναμονή εξελίξεων), που αφορά το Ταμείο Αρωγής, με θέμα συζήτησης της επικείμενης συνάντησης το μείζον θέμα των υψηλών ενοικίων των σχολαζόντων περιπτέρων. Γεγονός που η ρύθμισή του άπτεται καθαρά και μόνο αυτής της επιτροπής.
Επιδιώξαμε και συμμετείχαμε στην προσπάθεια για ομαλή έκβαση της αλλαγής του καθεστώτος διανομής τύπου και όποιων συναφών προβλημάτων, παρόλο που κατασυκοφαντηθήκαμε γι’ αυτό.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να υπάρχει μόνιμη νομική υποστήριξη στα μέλη του  Σωματείου μας, με την τιμητική προς εμάς ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας, με δωρεάν νομικές συμβουλές και παροχή δικογράφων προσφυγών, όπου δεν απαιτείται υπογραφή δικηγόρου.
Επιδιώξαμε και καταφέραμε να φέρουμε κοντά στον κλάδο είτε από δική μας πρωτοβουλία, είτε από προσέγγιση των ιδίων, εταιρίες οι οποίες οι παροχές τους (προϊόντα ψιλικών, καπνιστού, ζαχαρωδών, αναψυκτικών) αποδεδειγμένα ήταν οι καλύτερες της αγοράς και παραδοτέες στο σημείο συνεργασίας.
Να σημειωθεί ότι βάση του μέσου όρου πωλήσεων των παραπάνω προϊόντων σε κάθε περίπτερο (στοιχεία των εταιριών), η ολοκλήρωση ενός έτους συνεργασίας θα απέφερε στο κάθε σημείο, ισοσταθμικά άνω των 1.500€ κερδοφορία.
Γεγονός που θα συνεχίσει να υπάρχει και να προωθείται χωρίς να υπάρξει απαξίωση προς καμία εταιρία που προμηθεύει όλα τα παραπάνω. Σε συνέχεια  αυτού το Σωματείο προέβη και σε συμφωνία με ιδιωτική εταιρία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όπου τα μέλη του για ακόμη μία φορά είχαν την καλύτερη εκπτωτική παροχή της αγοράς.  
Οι παροχές όμως δεν σταμάτησαν εδώ και έτσι το Σωματείο μας σε μία προσπάθεια να βελτιώσει ακόμα και την παράμετρο ιατρικής περίθαλψης κατέθεσε προσφορές σε ιατρικούς οργανισμούς, κίνηση από την οποία ευοδώθηκε η τωρινή συνεργασία με τον όμιλο ιατρικού Αθηνών, διαβαλκανικό κέντρο Θεσσαλονίκης, αποκτώντας την κάρτα μέλους υγείας, με άκρως ανταγωνιστικές παροχές, συμπεριλαμβανομένου και των επαγγελματικών βιβλιαρίων υγείας.
Στην παρούσα φάση επιδιώκουμε να καταφέρουμε σεβαστό μέρος των εσόδων που υπολείπονται, πλέον όλων των βασικών υποχρεώσεων του Σωματείου και της λειτουργίας του, να δημιουργήσουμε ένα τμήμα της λεγόμενης «ανταποδοτικότητας» διαθέτοντας μαζί με την κάθε έκδοση του περιοδικού, στους συναδέλφους,  προϊόντα χρήσιμα στην εργασία τους, προσπαθώντας έτσι να απαλλάξουμε οικονομικά από το βάρος της προμήθειας αυτών των προϊόντων, τα μέλη μας (κίνηση η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο του 2011).
Για όλα τα παραπάνω ήταν, είναι και θα είναι πάντα ενήμερο το σώμα.
Όσο αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις των Σωματείων, απλά ενημερώνουμε, για όσους προφανώς δεν το γνωρίζουν, ότι κανένας δημόσιος ή ιδιωτικός οργανισμός δεν μπορεί να προβεί σε καμία οικονομική ενίσχυση εφόσον δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα νομικά και φορολογικά στοιχεία από πλευράς σωματείων.
Τελειώνοντας θα θέλαμε να καταθέσουμε τα εξής ερωτήματα:
Αν όλα τα παραπάνω καθώς και ότι προκύπτει δεν αποτελούν αντικείμενο ενασχόλησης ενός σωματείου, για τον κλάδο που εκπροσωπεί, τότε τι;;;;;;;;
Αν όλα τα παραπάνω καθώς και ότι προκύπτει μπορούσαν να  διεκπεραιωθούν από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (όπως σωστά παρατηρήθηκε), τότε δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης κανενός κλαδικού οργάνου.
Συνάδελφοι, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, που απορρέουν μέσα από τη λαϊκή ρήση «κανείς δεν έχασε από το τάξιμο αλλά από το δόσιμο» δεν μας εκπροσωπούν.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε σε μία εξαιρετικά αρνητική συγκυρία τόσο  για τη χώρα όσο και για τον κλάδο ειδικότερα και ότι οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον πρέπει να μας βρουν ετοιμοπόλεμους.
Είμαστε εδώ με όρεξη, αγωνιστικότητα, υπευθυνότητα να συμμετέχουμε, εφόσον μας ζητηθεί, σε κάθε πρόταση εμπεριστατωμένη και υλοποιήσιμη, για το συμφέρον του κλάδου.


Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ   ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ




ΑΛΚΜΗΝΗΣ 24 & ΓΕΝΝΑΔΙΟΥ     
                         Τ.Κ. 54249 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ