Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-09-2012

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ 
ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Α.Μ. 2935
2310304170
www.peripsiloukapnou.gr 
e-mail: peripterouhos@gmail.com
http://peripterathess.blogspot.com/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

Με αφορμή την επίμαχη διάταξη περί απελευθέρωσης του επαγγέλματος του καπνοπώλη, που εξήγγειλε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας καταργώντας τα μέχρι τώρα ευεργετήματα, το Σωματείο μας δηλώνει τα παρακάτω:
1. Το Υπουργείο προέβη στην παραπάνω διάταξη χωρίς προηγουμένως να διαβουλευτεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και χωρίς να λάβει υπόψη του νόμους και διατάξεις που αφορούν στη δημόσια υγεία.
2. Το Υπουργείο προέβη στην παραπάνω διάταξη χωρίς να καθορίσει το νομικό αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία των περιπτέρων.
3. Το Υπουργείο προέβη στην παραπάνω διάταξη χωρίς να λάβει υπόψη του 100.000 περίπου ανθρώπους που εμπλέκονται στο επάγγελμα.
4. Το Υπουργείο προέβη στην παραπάνω διάταξη αδιαφορώντας και μη λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο πώλησης καπνικών προϊόντων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση (αυστηρότατοι κανόνες διάθεσης καπνικών προϊόντων).

Ας δούμε, όμως, τι ίσχυε μέχρι σήμερα στο καθεστώς πώλησης καπνικών προϊόντων:
1. Τα πληθυσμιακά κριτήρια ίσχυαν μόνο στα χαρτιά.
2. Η εντοπιότητα επίσης.
3. Η πώληση καπνικών προϊόντων από αλλοδαπούς, τα τελευταία χρόνια, είχε καταστεί σύνηθες φαινόμενο.

Συνεπώς, με την παραπάνω διάταξη, στην πραγματικότητα, αυτά που διαφοροποιούνται είναι η άνευ όρων εκχώρηση εξουσιών στους Δήμους και το δικαίωμα σε μεγάλες αλυσίδες να εισχωρήσουν στον κλάδο.
Αν θεωρούν στα Υπουργεία ότι, με την παραπάνω διάταξη, θα απελευθερώσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την αγορά πλανώνται πλάνη οικτρά.
Το Σωματείο μας δηλώνει κάθετα αντίθετο στην παραπάνω διάταξη και έχει ήδη δρομολογήσει ενέργειες προς την ακύρωση αυτής.
Όλα τα παραπάνω φανερώνουν την προχειρότητα της εν λόγω διάταξης, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει σύγκρουση μεταξύ νόμων υγειονομικού ενδιαφέροντος και μη, πιστεύουμε ότι είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος μέχρι την τελική διαλεύκανσή του, είμαστε κοντά στις εξελίξεις μέσω της Ομοσπονδίας και της ΓΣΕΒΕΕ, έτσι ώστε οι συναντήσεις αυτών των θεσμικών μας οργάνων με τους αντίστοιχους φορείς της πολιτείας να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα για τον κλάδο.
Για το Σωματείο μας βασικό και αμετάκλητο θέμα προς επίλυση είναι το εάν η πολιτεία θέλει να υπάρχει το περίπτερο δίνοντάς του μία νέα ταυτότητα επαγγελματικής υπόστασης που δεν είναι άλλη από αυτή της «επιχείρησης».

                                         Με εκτίμηση

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                              ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ