Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Έκλεισε η συμφωνία Unilever - ΕΒΓΑ για τον κλάδο του παγωτού


Πράσινο φώς έδωσε χθες η Επιτροπή Ανταγωνισμού
28 Ιαν 2011 - 14:33

Έκλεισε η συμφωνία της Unilever με την ΕΒΓΑ, μετά το θετική γνωμοδότηση της Επιροπής Ανταγωνισμού. Χθες οι δυο εταιρείες προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας βάσει της οποίας η Unilever αποκτά τις μάρκες παγωτού της ΕΒΓΑ, καθώς επίσης και το δίκτυο διανομής τους.
Η ΕΒΓΑ διατηρεί τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και το κέντρο αποθήκευσής της και θα παράγει τόσο τα υπάρχοντα παγωτά ΕΒΓΑ, καθώς και ορισμένα παγωτά της Unilever για την εγχώρια αγορά και το εξωτερικό.
«Η συμφωνία αυτή μας γεμίζει αισιοδοξία μιας και αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της δέσμευσης της Unilever να επενδύει με συνέπεια στην ελληνική αγορά παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελαϊς-Unilever Hellas, κ. Σπύρος Δεσύλλας.

Η Unilever είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής και εμπορίας ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως, με άμεση παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην Ελλάδα, ο όμιλος Unilever, δραστηριοποιείται από το 1962 στους τομείς των τροφίμων, οικιακής φροντίδας και προσωπικής υγιεινής με την επωνυμία Ελαϊς-Unilever Hellas ΑΕ, ενώ έχει παρουσία στον κλάδο παγωτού με την Algida. Είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρίες σε μη διαρκή καταναλωτικά προϊόντα, με ετήσιο τζίρο κατά το 2009 ύψους 598 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία, στην οποία απασχολούνται 800 εργαζόμενοι, διανέμει περίπου 1.600 κωδικούς προϊόντων και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές στο λιανικό εμπόριο, με παρουσία των προϊόντων της σε 35 διαφορετικά σημεία στα super markets.




    Στις εφορίες θα βεβαιώνονται οι οφειλές στον ΟΑΕΕ



    Στη ΔΟΥ του τόπου κατοικίας θα βεβαιώνονται οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών του ελεύθερου επαγγελματία προς τον ΟΑΕΕ καθιστώντας, έτσι, ευχερέστερη την είσπραξή τους.

    Αυτό προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, κάνοντας αποδεκτή σχετική εισήγηση του Δ.Σ. του ΟΑΕΕ για την τροποποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης οφειλών και αναγκαστικής είσπραξής τους. Με βάση την απόφαση «οι οφειλές δύναται να βεβαιωθούν στη ΔΟΥ κατόπιν εξουσιοδότησης του προϊσταμένου του τμήματος με απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού». Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, δεν θα απαιτείται ούτε η αποστολή ατομικής ειδοποίησης προς τον οφειλέτη! Η αποστολή ατομικής ειδοποίησης προβλέπεται, πάντως, ως τελευταίο στάδιο πριν από την επιβολή αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη των οφειλών.


    Κατάσχεση 
    Τα μέτρα αυτά είναι η κατάσχεση κινητών είτε στα χέρια του οφειλέτη ή κινητών και απαιτήσεων αυτού σε χέρια τρίτου και η κατάσχεση ακινήτων. Για τη λήψη οποιουδήποτε αναγκαστικού μέτρου από τα παραπάνω απαιτείται «έγγραφη παραγγελία σε δικαστικό επιμελητή από τον αρμόδιο προϊστάμενο, ο οποίος θα λάβει εξουσιοδότηση κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου. Η παραγγελία θα περιέχει τα στοιχεία του οφειλέτη, το είδος της οφειλής, τη χρονική περίοδο που οφείλεται, τον αριθμό της Πράξης Επιβολής Εισφορών και Πρόσθετων Τελών και το συνολικό ποσό αυτής».



    Ο υπόχρεος οφειλέτης του οργανισμού για τον οποίο εκδόθηκε ΠΕΕΠΤ έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση μέσα σε 30 ημέρες από την επομένη της επίδοσής της ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής. Η υποβολή ένστασης δεν αναστέλλει την εκτέλεση.



    Μετά την επίδοση της ΠΕΕΠΤ στον οφειλέτη και εφόσον δεν προσέλθει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την κοινοποίησή της, αποστέλλεται σε αυτόν με απόδειξη παραλαβής ή με δικαστικό επιμελητή ατομική ειδοποίηση.


    Πηγή Ημερησία

    Στήριξη επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ με 1,6 δισ. ευρώ


     Τα χρήματα θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες
    "Η" 28/1
    Του Θανάση Ηλιοδρομίτη
    Από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να διοχετεύεται στην αγορά το πρώτο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ, που μέχρι το τέλος του 2011 θα φθάσει τα 1,6 δισ. ευρώ. Το «πακέτο» θα διοχετευτεί στις επιχειρήσεις μέσω ευνοϊκών δανείων από τις τράπεζες, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στη νέα ελληνική οικονομία», που οργάνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης, από κοινού με την ΕΤΕπ και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης ότι «το ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον αυτές δεσμευτούν ότι θα συμμετέχουν σε προκηρύξεις του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και του ΕΤΕΑΝ, ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά».

    Δέσμευση
    Με τη δέσμευση αυτή, τόνισε ο υπουργός, αποκτά ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία η πρωτοβουλία μας σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους: οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διευρύνουν το πελατολόγιό τους και να διαχειριστούν περισσότερους πόρους σε μια περίοδο πιστωτικής στενότητας και οι επιχειρήσεις να δανειστούν φθηνά με μια λογική στοχευμένη, αξιοκρατική, επενδυτική, εξωστρεφή και καινοτόμο.

    Όπως διευκρίνισε, η ενεργοποίηση αυτών των ευνοϊκών δανείων από την ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες, έχει ως αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίου κίνησης, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τις τράπεζες θα επιλέγει η ίδια η ΕΤΕπ ύστερα από διαπραγματεύσεις και με βάση τους κανόνες και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με την απαραίτητη μεσολάβηση της εγγύησης του Δημοσίου.
    Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία του υπουργείου για την ενίσχυση των επενδύσεων και της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
    Το ΕΤΕΑΝ, μέσω του οποίου θα δίνονται χαμηλότοκα και με ευνοϊκούς όρους δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν είναι το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» (1,2 δισ. ευρώ ανακυκλούμενα δάνεια σε ΜΜΕ), το «Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (800 εκατ., από 1η Φεβρουαρίου), το «Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ» (35 εκατ. ο αρχικός προϋπολογισμός), το «Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» (150 εκατ. ο αρχικός προϋπολογισμός, εντός των ημερών υπογράφεται η σύστασή του), το ταμείο JEREMIE (500 εκατ., από 1η Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα 120 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων).
    Ο νέος επενδυτικός νόμος, με τον οποίο θα προκηρυχθούν ενισχύσεις μέσα στο 2011 για επενδυτικά σχέδια 4 δισ., με φοροαπαλλαγές, στοχευμένες ενισχύσεις και leasing.
    Η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών δανείων της ΕΤΕΠ, με εγγύηση Δημοσίου, προς τις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφαλαίων κίνησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.