Στο στόχαστρο φορέων της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε σήμερα ο Δήμος, καθώς, με αφορμή ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα της πόλης, που συγκάλεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης(ΕΕΘ), οι συμμετέχοντες απέδωσαν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- ευθύνες στην δημοτική αρχή, για τα 11 βασικά «αγκάθια», όπως τα χαρακτήρισαν, στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων, μεταξύ των οποίων το κυκλοφοριακό και η έλλειψη αστυνόμευσης και καθαριότητας.
Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 19:11 Agelioforos 2009 - 2012.
Το γεγονός ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δεν παρευρέθηκε στη σύσκεψη -όπως και ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης των Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν, που επρόκειτο να τον αντικαταστήσει, έριξε «λάδι στη φωτιά».
Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, επέρριψεευθύνες στον Δήμο, μεταξύ άλλων, για την έλλειψη τάξης στην πόλη («τα ίδια τ’ αυτοκίνητα της δημοτικής αστυνομίας σταθμεύουν ανενόχλητα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους»), για την καθαίρεση των επαγγελματικών επιγραφών και την επιβολή αυστηρών προστίμων για όσους τις διατηρούν, το κυκλοφοριακό («που εντείνεται από το γεγονός ότι υπάρχει ελλιπής -κυρίως προληπτική- αστυνόμευση») και την καθαριότητα («ασφαλώς καταγράφεται έλλειψη προσωπικού εκ μέρους του δήμου λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία εν έτει 2012 για το μαύρο χάλι που επικρατεί»). «Οσοι φορείς δεν ακολουθούν τα χρονοδιαγράμματα να κρεμιούνται στα μανταλάκια»
Απορία για την απουσία του Δήμου από μια σύσκεψη που αφορούσε τα προβλήματα της πόλης, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ πρόσθεσε ότι ο Δήμος δεν είναι απών μόνο από την αίθουσα, αλλά και από τη διαχείριση του κυκλοφοριακού και την αστυνόμευση του παραεμπορίου. Μάλιστα, προανήγγειλε συνέντευξη τύπου, με αντικείμενο τα πεπραγμένα 1,5 έτους της δημοτικής διοίκησης, την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι για να προχωρήσει η Θεσσαλονίκη μπροστά, "πρέπει να μπουν χρονοδιαγράμματα και όποιοι φορείς δεν τα ακολουθούν να ''κρεμιούνται στα μανταλάκια''».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης, που ισχυρίστηκε ότι το 90% των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη «έχει να κάνει με τον Δήμο» και μίλησε για μεγάλο πρόβλημα στη συνεργασία με τη δημοτική αρχή.
Ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Συμεών Διαμαντίδης, εξάλλου, έκανε λόγο για «ιδιαίτερη αδιαφορία» και πρότεινε τους εκπροσώπους φορέων «να πάνε όλοι μαζί στο δημαρχείο για να ζητήσουν επιτακτικά λύσεις».
Για «κατάντια της Θεσσαλονίκης, που με την αρνητική εικόνα της απειλεί να εκδιώξει τους ξένους τουρίστες», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, και κατήγγειλε κρούσματα διαφημίσεων παράνομων τουριστικών καταλυμάτων στην Θεσσαλονίκη και μαγαζιά με τζόγο δίπλα στα ξενοδοχεία.
Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, τόνισε πως η απαξίωση της περιοχής «έφτασε στο τέλος». Δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα σταθεί αρωγός στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τα θέματα τού υπουργείου. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ζήτησε τη συνεργασία των φορέων, σημειώνοντας ότι ίσως από δική της ευθύνη η αστυνομία να έχει απομακρυνθεί από τον κόσμο.
Άλλα προβλήματα, που θίχτηκαν από το ΕΕΘ στη σύσκεψη, ήταν το κυκλοφοριακό, το παραεμπόριο, οι κακές τουριστικές υποδομές, η ελλιπής συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων και οι κακοτεχνίες, η εγκατάλειψη των ιστορικών αγορών (Καπάνι και Μοδιάνο),που, όπως αναφέρθηκε, «λειτουργούν ως το Καπαλί Τσαρσί ή το Κόβεντ Γκάρντεν της Θεσσαλονίκης», οι διαδοχικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση κατασκευής του μετρό, μετρό, και ο κακός σχεδιασμός στη δημιουργία νέων λαϊκών αγορών.