Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
Α) ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ 2310304170 ΚΑΙ
Β) ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 01/02/2011 ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 09:30πμ - 14:30μμ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ.

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ Δ.Σ.

Oλικό "λίφτινγκ" στις σκληρές διατάξεις του φορολογικού


Πίσω παίρνει η κυβέρνηση τις διατάξεις με τα κριτήρια ελέγχου των ελευθέρων επαγγελματιών και την ενεργοποίηση της διαδικασίας των αυτόφωρου για τα αδικήματα της μη καταβολής του ΦΠΑ και των ληξιπροθέσμων χρεών.
Η απόσυρση των «σκληρών» διατάξεων του φορολογικού έγινε μόλις μία ημέρα μετά την ανάρτηση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Έντονες είναι, ωστόσο, και οι πρώτες αντιδράσεις των πολιτών στο διαδίκτυο για τα δρακόντεια μέτρα του φορολογικού που έστελναν στη φυλακή ακόμα και όσους είχαν χρέη 5.001 ευρώ.
Στο υπουργείου Οικονομικών κάνουν τώρα λόγο για ολικό «λίφτινγκ» των συγκεκριμένων διατάξεων χωρίς όμως να αλλοιωθεί η κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Τα τρία άρθρα που δεν συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, και στο οποίο θα μείνει μέχρι την επόμενη Τρίτη για διαβούλευση, αφορούν:
1. Φυλακή: Οι διατάξεις του άρθρου 3 περί φυλάκισης, αυτοφώρου και ποινικής δίωξης δεν είναι πλέον τόσο εξειδικευμένες, αλλά γενικόλογες. Οι τρεισήμισι σελίδες κόπηκαν και τελικώς έμεινε μόνο η μισή σελίδα, που είχε ενταχθεί αρχικώς στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου. Απαλείφθηκε καθετί σχετικά με διαρκές έγκλημα και αυτόφωρη διαδικασία τόσο για οφειλές από ΦΠΑ ή ληξιπρόθεσμα χρέη. Αφαιρέθηκαν οι ποινές φυλάκισης για χρέη που ξεκινούν από 5.001 ευρώ, η προσωρινή κράτηση, τα αυτοτελή πρόστιμα σε μη υποβολή δήλωσης, η άρση του φορολογικού απορρήτου και ο χαρακτηρισμός των χρεών ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Στο χθεσινό νομοσχέδιο γίνεται λόγος για άμεση τιμωρία σε αδικήματα μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών, και όποιος συλλαμβάνεται θα κρατείται και θα παραπέμπεται σε δίκη. Ενώ υπάρχει αναφορά και στην προφυλάκιση για φορολογικά εγκλήματα.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Το άρθρο 10 για τα 10 επαγγέλματα στόχους που ελέγχονται κατά προτεραιότητα, για τα οποία είχαν οριστεί εισοδηματικά και πληθυσμιακά κριτήρια, απαλείφθηκε εντελώς. Έμεινε μόνο ο τίτλος του άρθρου "Πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών"!
3. Εισαγγελέας. Οι έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν στο Υπουργικό για το ρόλο του Οικονομικού Εισαγγελέα οδήγησαν στον περιορισμό της διάταξης από 2 σελίδες σε μόλις 10 γραμμές. Απαλείφθηκε η λέξη "Γενικός" καθώς θεωρήθηκε ότι παραπέμπει σε αμερικάνικους θεσμούς και προσαρμόστηκε στα ευρωπαϊκά δεδομένα "Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος". Στη σχετική διάταξη τονίζεται ότι πρόκειται για ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό που θα διενεργεί προανακριτικές πράξεις, καθώς και να εποπτεύει, να συντονίζει και να καθοδηγεί τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων από τους γενικούς ή ειδικούς υπαλλήλους.
Μ. Χριστοδούλου  ΙΣΟΤΙΜΙΑ 2011