Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ερώτηση Κιλτίδη για τους καπνοπώλες


Ερώτηση του κ. Κιλτίδη προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την «Εφαρμογή του νόμου για το ποσοστό κέρδους των καπνοπωλών» 
04 Μαι 2011 - 11:57
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα την «Εφαρμογή του νόμου για το ποσοστό κέρδους των καπνοπωλών» κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Κ. Κιλτίδης. Όπως αναφέρει ο κ. Κιλτίδης, μετά από ενάμιση χρόνο αγωνίας και αγώνων, κατοχυρώθηκαν τα κατώτατα όρια προμήθειας κέρδους στα καπνικά προϊόντα με το νόμο 3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις, αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», ο οποίος δημοσιεύθηκε στο φύλλο 66 Α΄(31/3/2011) της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και αναφέρει: «το κατώτατο όριο προμήθειας των εμπόρων χονδρικής και λιανικής πώλησης των καπνοβιομηχανικών προϊόντων ορίζεται σε 8,3% και 31,3% αντίστοιχα επί της τιμής λιανικής τους προ φόρων. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει μέχρι 31/12/2011».

Όπως υποστηρίζει μέχρι σήμερα ο νόμος δεν έχει εφαρμοσθεί από τους εμπόρους χονδρικής πώλησης. «Οι καπνοπώλες απευθύνθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε ότι ο νόμος εκτός της ημερομηνίας λήξης δεν έχει άλλες ποινές. Αμέσως απέστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για να διευθετηθεί το θέμα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν λάβει καμία απάντηση».

Ο κ. Κιλτίδης υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών, «για την ενεργοποίηση του όποιου αρμόδιου μηχανισμού ή για την όποια επιπλέον νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταστεί άμεσα σαφές ότι η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρέωση όλων των πολιτών».

«Είναι αδιανόητο, μερίδα συμπολιτών μας και μάλιστα προνομιούχων, να αρνείται να εφαρμόζει τους νόμους του Κράτους» αναφέρει ο ανεξάρτητος βουλευτής και διερωτάται: «Το επόμενο βήμα τους ποιο θα είναι δηλαδή, αν με τόση αλαζονεία θεωρούν ότι είναι οι κυρίαρχοι της αγοράς των προϊόντων καπνού; Να μηδενίσουν το κέρδος των καπνοπωλών και να τους οδηγήσουν στην ανεργία αποκτώντας προνομιακά και την λιανική διάθεση των προϊόντων καπνού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά; »

Καταλήγοντας σημειώνει πως ο κλάδος των καπνοπωλών με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν είναι πλέον βιώσιμος και όπως επισημαίνει, οι επιχειρήσεις τους κλείνουν καθημερινά, η μια μετά την άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κιλτίδης ρωτάει τον υπουργό γιατί δεν ενεργοποιείται ο ΣΔΟΕ και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή των νόμων και εάν υπάρχει η πρόθεση να υπάρξει συμπληρωματική νομοθεσία.