Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ενίσχυση συνεργασίας Κρι-Κρι με Mars


Η Κρι-Κρι αναμένει αύξηση των πωλήσεων παγωτού εσωτερικού κατά 15% περίπου το τρέχον έτος

Στην αποκλειστική διανομή των παγωτών Mars από τα ψυγεία της Κρι-Κρι συμφώνησαν οι δύο εταιρίες, διευρύνοντας τη συνεργασία τους, η οποία ως τώρα αφορούσε τη διάθεση  επιλεγμένων κωδικών παγωτού της Mars.

Όπως προβλέπει η συμφωνία, η Κρι-Κρι διευρύνει τη γκάμα των κωδικών παγωτού της Mars που διαθέτει μέσω των δικών της κίτρινων ψυγείων και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διανομή όλων των παγωτών Mars μέσω των ψυγείων της Mars.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση,  η Κρι-Κρι αναμένει αύξηση των πωλήσεων παγωτού εσωτερικού κατά 15% περίπου το τρέχον έτος, σε σύγκριση με το 2010, ενώ σημαντική θεωρείται η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των κωδικών παγωτού, ως μέσο διατήρησης της ανάπτυξης και για τις δύο εταιρείες.


17/01/2011 12:46 | © VORIA.GR

 

Με κλειστά καφέ υποδέχονται τον Παπανδρέου στην Κοζάνη

Τ Ω Ρ Α !


Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό νόμο



Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα καφέ μπαρ και εστιατόρια τηςΚοζάνης, ημέρα άφιξης του Γ. Παπανδρέου στην πόλη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος καφετεριών, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων Κοζάνης «ΕΡΜΗΣ», η κινητοποίηση αποτελεί μια πρώτη αντίδραση απέναντι στην άρνηση του κράτους για μη τροποποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ είναι ξεκάθαρος ο συμβολισμός που έχει το κλείσιμο των επιχειρήσεων ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κοζάνη.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πορεία με σημαίες και πανό των ιδιοκτητών, εργαζομένων και θαμώνων των καταστημάτων που θα καταλήξει έξω από τον χώρο της αίθουσας τέχνης όπου και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός. Προσυγκέντρωση των διαδηλωτών θα γίνει στις 16.30 έξω από το δημαρχείο Κοζάνης.   


Επιχειρήσεις: Oι φόροι «πνίγουν» την αγορά


Ορατός ο κίνδυνος να κατεβάσουν ρολά εύρωστες εταιρείες και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στο επόμενο διάστημα
Λευκή... πετσέτα είναι έτοιμες να πετάξουν μέσα στο επόμενο διάστημα ακόμη και εύρωστες εταιρείες, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία, εάν δεν αποκλιμακωθούν οι έμμεσοι φόροι που βαραίνουν τα προϊόντα και αποκατασταθεί η ρευστότητα, προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς. Οι αλυσιδωτές αυξήσεις του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ), υποστηρίζουν πως έδωσε κυριολεκτικά τη χαριστική βολή στην κατανάλωση, η οποία συνεχίζει να υποχωρεί με δραματικούς ρυθμούς και συντηρούν την ακρίβεια. Η μείωση των φόρων, θα βοηθούσε σημαντικά στην αποκλιμάκωση των τιμών, θα ανακούφιζε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και θα συνέβαλε στην αναθέρμανση της ζήτησης.
Σε ορισμένους κλάδους, όπως των αλκοολούχων ποτών και των περιπτερούχων η μείωση των φόρων και συγκεκριμένα των ΕΦΚ φαντάζει επιτακτική σύμφωνα με εκπροσώπους τους καθώς έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση. Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Εταιρειών Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝΕΑΠ) και διευθύνων σύμβουλος της Β. Σ. Καρούλιας, Χρήστος Αργυρού σημειώνει πως μετά τις τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις στον ΕΦΚ, έγιναν για πρώτη φορά μαζικές απολύσεις και μπήκαν αρκετά λουκέτα, ενώ από πλευράς όγκου πωλήσεων ο κλάδος επέστρεψε στο 2000.
«Μια μείωση της τάξης του 20% στον ΕΦΚ του αλκοόλ, θα έκανε πιο φθηνό το προϊόν και θα σταματούσε την κάμψη των πωλήσεων, η οποία πανελλαδικά αγγίζει το 30% και ξεπερνάει το 50% στη Β. Ελλάδα», επισημαίνει ο κ. Αργύρου. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους περιπτερούχους, οι οποίοι βλέπουν τα κέρδη τους κυριολεκτικά να βυθίζονται εξαιτίας της αύξησης του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα. Οι εκπρόσωποί τους, έχουν ξεκινήσει γύρο επαφών με πολιτικά πρόσωπα για να τους ενημερώσουν σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος.
«Κόβουν» και απο τα τρόφιμα 
Προβλήματα όμως υπάρχουν και στο χώρο των τροφίμων, όπου η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% έχει επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό. «Κάθε μέρα που περνάει ο καταναλωτής γίνεται πιο επιφυλακτικός και περιορίζει τις αγορές του στα απολύτως αναγκαία», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Μαχαίρας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλους φόρους. Στο ίδιο μήκος και οι απόψεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, Αριστοτέλη Παντελιάδη-, ο οποίος θεωρεί πως η αύξηση του ΦΠΑ όχι μόνο πονάει την αγορά αλλά πιέζει και τις τιμές προς τα πάνω.

«Με το όπλο παρά πόδα» 
Και οι εταιρείες εμφιάλωσης αναψυκτικών βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς το Μνημόνιο προβλέπει τη θεσμοθέτηση ΕΦΚ στα αναψυκτικά, τους χυμούς και το εμφιαλωμένο νερό. «Είναι παράλογο, να θέλεις να βάλεις στο ίδιο τσουβάλι με τα αλκοολούχα ποτά, τα αναψυκτικά που είναι ένα λαϊκό ποτό», αναφέρει χαρακτηριστικά επαγγελματίας του χώρου και τονίζει πως ο κλάδος δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ηδη, οι εταιρείες του χώρου διερευνούν τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος για να αμυνθούν, προσπαθώντας να εξακριβώσουν κατά πόσο ο συγκεκριμένος φόρος συμβαδίζει με την κοινοτική νομοθεσία και αν μπορεί να γίνει νόμος του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αποφασισμένες να φθάσουν στα άκρα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και δικαστικά εναντίον της Ελλάδας. Παράλληλα με την αποκλιμάκωση της φορολογίας, οι επιχειρηματίες ζητούν λύση στο φλέγον ζήτημα της ρευστότητας και να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της αγοράς.

Tου Γιώργου Μανέττα 
gmanettas@pegasus.gr

Οι εστιάτορες αντιδρούν και ζητούν ένα νέο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο νόμο για το κάπνισμα


Η πτώση του τζίρου έχει φτάσει στο 50% και εκτιμούν ότι η αυστηρή εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος θα επιτείνει το πρόβλημα

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 
Κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας θα επιφέρει η εφαρμογή του αντικαπνικού νόμου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων.
Σε τρίωρο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε απορρίφθηκαν ακραίες προτάσεις αντίδρασης όπως είναι η μη καταβολή ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο και αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει κινητοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου που θα εκφραστεί με εκδηλώσεις και ακτιβιστικές δράσεις σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα αναρτηθεί αφίσα στα καταστήματα του κλάδου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και την επιχειρηματολογία του κλάδου εναντίον του νόμου ενώ η ΠΟΕΣΕ ζητάει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου ''ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου''.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ κ. Τσάκος σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ανέφερε ότι ήδη αρκετά από τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η κρίση πλήττει πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο. Η πτώση του τζίρου έχει φτάσει στο 50% και εκτιμάται ότι με την εφαρμογή του νόμου ακόμη και αν δεν πέσει ο τζίρος κατά 30% όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες αλλά μόνο 10% μεγιστοποιείται το πρόβλημα για χιλιάδες επιχειρηματίες του χώρου. Ο κ. Τσάκος σε αυτό το σημείο συμπλήρωσε ότι ο κλάδος βέβαια σαφώς και περιμένει σημαντική πτώση του τζίρου που ενδεχομένως να φτάσει και στο 40%.
Ο πρόεδρος ανέφερε στη συνέχεια ότι εκτίμηση των εστιατόρων είναι ότι ακόμα και ο υπουργός έχει ''παγιδευτεί'' σε αυτό το θέμα καθώς ο ίδιος σε επαφή που είχε με εκπροσώπους του κλάδου είχε παραδεχθεί ότι όντως δημιουργούνται δυσκολίες εξαιτίας του νόμου.
Τα 159 σωματεία που μετέχουν στην ομοσπονδία δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα αντίδρασης στην εφαρμογή του νόμου και ο κ. Τσάκος σημείωσε στις αναφορές του ότι η ομοσπονδία ήταν αυτή που είχε ζητήσει από τους 121.000 επιχειρηματίες που ήδη βλέπουν τους τζίρους τους να μειώνονται λόγω της κρίσης να μην προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού ενώ ήδη έχουν κάνει και ό,τι άλλο είναι δυνατόν για να ''πολεμήσουν'' την περαιτέρω πτώση του τζίρου και ενδεικτικά ανέφερε ότι και οι τιμές έχουν μειωθεί.
Εκπρόσωποι του κλάδου σχολίασαν στη συνέντευξη ότι δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.
''Δεν μπορούμε να έχουμε εμείς την ευθύνη για τις πράξεις των πελατών μας'' σημείωσε ο κ. Τσάκος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε από τους επιχειρηματίες ότι σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (πχ Ιρλανδία).
 ΓΣΕΒΕΕ: ο αντικαπνιστικός νόμος θα βγάλει στην ανεργία 80.000 ανθρώπους
Τη στάση της σχετικά με το νέο νόμο για το κάπνισμα εξέφρασε σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «ο κλάδος διέρχεται την μεγαλύτερη κρίση από τον πόλεμο και μετά.
Η ύφεση στην οικονομία έχει οδηγήσει στη μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 48%. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα που εξαγγέλθηκε δια στόματος του πρωθυπουργού θα φέρει τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες λουκέτα στις επιχειρήσεις του κλάδου και 80.000 νέους ανέργους», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τον νέο νόμο.
«Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει εγκλωβιστεί από τον υπουργό Υγείας σε αυτή την απόφαση και ζητάμε από τον πρωθυπουργό την αναστολή του νόμου για ένα χρόνο και παράλληλα την έναρξη διαλόγου πραγματικού και όχι προσχηματικού, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα νόμο βιώσιμο και ρεαλιστικό που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές καταστάσεις που διέρχεται ο κλάδος, την κατάσταση της οικονομίας, το δικαίωμα των πελατών μας να επιλέγουν ελεύθερα», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
 

Αυξημένο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα digi - retail


Αυξημένο είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ενδιαφέρον των Καβαλιωτών επιχειρηματιών και εμπόρων για τη δράση «digi-retail» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013) που αποσκοπεί στην «ψηφιακή ενίσχυση» επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου.
Η ηλεκτρονική υποβολή των επενδυτικών σχεδίων ξεκίνησε την Παρασκευή και ήδη πολλοί είναι αυτοί που ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες και διευκρινίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-retail» θα διαρκέσει έως την 15η Φεβρουαρίου 2011. Η υποβολή των επενδυτικών προτάσεων των επιχειρήσεων γίνεται με πλήρως αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για πλήρη διαφάνεια και ταχύτητα αποτελεσμάτων. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι αυτόματη και συγκριτική, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.
Η δράση έχει σκοπό: α) τη βελτίωση της εσωτερικής διαχείρισης των επιχειρήσεων λιανικής και τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους, με αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης αποθήκης, πωλήσεων, αγορών κλπ. και β) την ψηφιακή ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων λιανικής και την πρόσβαση σε νέα καταναλωτικά κοινά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας για την ηλεκτρονική τους προβολή και προώθηση.
Στο πλαίσιο της δράσης «digi-retail» θα διατεθούν πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους 100 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν κατά 50% τεχνολογικές επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ από επιχειρήσεις λιανικής.
Η δράση «digi-retail» απευθύνεται για πρώτη φορά σε όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων λιανικής, από τις πολύ μικρές (με μηδέν εργαζόμενους) μέχρι τις πολύ μεγάλες, ανεξαρτήτως προσωπικού ή κύκλου εργασιών. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ενίσχυση επενδύσεων σημαντικά αυξημένων προϋπολογισμών ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ καθορίστηκαν αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης των επενδύσεων, που φθάνουν έως και 60% για τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό καθώς και οι Οδηγοί της δράσης «digi-retail» βρίσκονται διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της εταιρίας «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr, καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού www.digitalplan.gov.gr και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας www.mindev.gov.gr.
Στο ίδιο κλίμα ανακοινώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνει την παράταση της ηλεκτρονικής υποβολής επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-content» μέχρι την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, στις 2 το μεσημέρι. Στόχος της δεκαπενθήμερης παράτασης είναι η διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες καταχωρίζουν με αυξανόμενους ρυθμούς τα επενδυτικά τους σχέδια στο πληροφοριακό σύστημα της δράσης.


Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ

Άκρως ενδιαφέρουσα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης


ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 
ΤΑ 41 ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ 
ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Για απόψε, 19 Ιανουαρίου 2011. ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης στο Δημαρχιακό Κατάστημα Ξάνθης και στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθούν τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης και να παρθούν σχετικές αποφάσεις:
.
.
ΘΕΜΑ 12ο: Λήψη απόφασης για την επιστροφή χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντων σε δεκαέξι (16) δικαιούχους ενοικιαστές περιπτέρων σύμφωνα με την αριθμ. 451/2010 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης (Εισηγήτρια Πανταζόγλου Αθανασία»

Πηγή: http://thrakilive.blogspot.com/