Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Εκπτωση 10% για τους «καλοπληρωτές» του ΟΑΕΕ


Από 91,45 ευρώ έως 307,71 ευρώ κερδίζουν όσοι θα προκαταβάλουν τις εισφορές του εξαμήνου. Στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ θα προβλέπεται και η ρύθμιση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις
Του Γιώργου Γάτου
Οφελος έως και 307,71 ευρώ - όσο περίπου αντιστοιχεί σε 1 μηνιαία εισφορά για το μέσο ασφαλισμένο - θα έχει ο ελεύθερος επαγγελματίας που θα προκαταβάλλει, στο εξής, στον ΟΑΕΕ τις εισφορές ενός εξαμήνου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η διοίκηση του ΟΑΕΕ και δημοσιεύει «Η.τ.Σ.» ενόψει της παροχής έκπτωσης 10% στους «καλοπληρωτές» των Ταμείων.

Το νέο μέτρο περιλαμβάνεται στις «ρυθμίσεις ασφαλιστικού περιεχομένου» του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, το οποίο θα παρουσιάσουν την ερχόμενη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου (μέσα στο Φεβρουάριο) η διοίκηση του ΟΑΕΕ ελπίζει ν’ αρχίσει να βελτιώνεται η... ροή των εσόδων που, λόγω της κρίσης στην αγορά και της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης (850 εκατ. ευρώ αντί 1,2 δισ. ευρώ το 2010), βρίσκεται στο «κόκκινο», ιδιαίτερα τους μήνες των πληρωμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΕ:
Μόνο οι 570.000 - 580.000 από τους 840.000 ασφαλισμένους είναι συνεπείς στις πληρωμές των εισφορών.
Πάνω από 270.000 ασφαλισμένοι καθυστερούν ή δεν πληρώνουν καθόλου τις ατομικές εισφορές τους για σύνταξη και ασθένεια.
Σε καθυστέρηση είναι και η είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών 2 δισ. ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα θα δοθούν, άλλωστε, οι εκπτώσεις και οι διευκολύνσεις για τις πληρωμές ακόμη και των παλιών οφειλών. Ετσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες:
Θα έχουν έκπτωση έως 10%, εφόσον προκαταβάλλουν τις εισφορές ενός εξαμήνου (όπως φαίνεται στον πίνακα που δημοσιεύει η «Η.τ.Σ» το όφελος είναι από 91,45 ευρώ έως 307,71 ευρώ, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία). Ως εργοδότες θα έχουν, από τον Ιούλιο, και μείωση εισφορών προς το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εφόσον εφαρμόσουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας για το προσωπικό τους (η μείωση, επίσης 10%, σχεδιάζεται να επιμερίζεται ισόποσα στον εργαζόμενο και τον εργοδότη).
Ως οφειλέτες, εφόσον καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές και τουλάχιστον για μια διεετία, θα έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών με μικρότερες (έως 20% της μηνιαίας εισφοράς) και περισσότερες δόσεις. Για παράδειγμα, αν η διμηνιαία εισφορά στον ΟΑΕΕ είναι 740 ευρώ, θα καταβάλλεται επιπλέον το 20% δηλ. 888 ευρώ. Με τη λήξη της αποπληρωμής θα έχουν πρόσθετο κέρδος από το «κούρεμα» (έως 90%) των προστίμων που έχουν επιβληθεί με τη λήξη της αποπληρωμής.
"Η" 22/1

ΣΕ ΛΙΓΟ . . . . .

ΜΟΝΟ για τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη 

Προσοχή! Πλαστά ευρώ!


ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΙΑΤΣΕΣ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

Έρευνες, στις πιάτσες των ταξί, στη δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποιούν, αυτήν την ώρα, αστυνομικοί. Αναζητούν ζευγάρι αλλοδαπών (μάλλον Πακιστανών), οι οποίοι πληρώνουν τις κούρσες των ταξί με
πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ! Ήδη, δύο από τους οδηγούς ταξί έχουν επικοινωνήσει με την αστυνομία κι έχουν καταγγείλει το γεγονός