Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ζητούν απόσυρση φόρων για να επιβιώσουν


ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΙ επανέρχονται εκπρόσωποι των κραταιών επιχειρηματικών κλάδων της χώρας, ζητώντας από την κυβέρνηση να άρει ή να απαλύνει τα περυσινά φορολογικά μέτρα.


Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ tsiros@enet.gr
Στελέχη της κτηματαγοράς, των εταιρειών που εμπορεύονται οινοπνευματώδη ποτά, των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, των επιχειρήσεων εμπορίας και παραγωγής φαρμάκων αλλά και των εισαγωγέων τσιγάρων και ειδών καπνού, πιέζουν, γραπτώς και προφορικώς, το υπουργείο Οικονομικών να πάρει μέτρα. Η επιχειρηματολογία τους καταλήγει, στο ίδιο συμπέρασμα: «Τα έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν αν μειωθεί η φορολογία, καθώς οι νέοι φόροι οδήγησαν σε κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης. Αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, θα κινδυνεύσουν και άλλες θέσεις εργασίας».
Οι πιέσεις εντάθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το...χατίρι σε έναν από τους κλάδους που διεκδικούσαν παροχές: τους αντιπροσώπους αυτοκινήτων. Το μέτρο της απόσυρσης με αντάλλαγμα τη μείωση του τέλους ταξινόμησης από 50-100% αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις καινούριων Ι.Χ. το 2011. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι το μέτρο της απόσυρσης θα ξεκινήσει να «τρέχει» καθώς προς το παρόν, στελέχη του κλάδου των εισαγωγέων διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες. Το 2010 οι πωλήσεις καινούργιων Ι.Χ. μειώθηκαν κατά 36% καθώς πουλήθηκαν 140.722 καινούργια Ι.Χ. έναντι 220.192 το 2009. Αυτή η μείωση είχε ως αποτέλεσμα, μόνο από τα τέλη ταξινόμησης να χαθούν 150 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα διαφυγόντα έσοδα από τον ΦΠΑ αλλά και από την κατανάλωση καυσίμων.
*Μετά τους εισαγωγείς αυτοκινήτων, έρχεται η σειρά των επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών να διατυπώσουν τα δικά τους αιτήματα. Στα οινοπνευματώδη ποτά, έγιναν τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (σ.σ. στις 5/2/2009, στις 8/1/2010, στις 4/3/2010 και στις 3/5/2010) ο οποίος διογκώθηκε τελικώς κατά 124% και είναι πλέον από τους πέντε υψηλότερους που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.
*Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών υποστηρίζουν ότι έχει ήδη χαθεί το 15% των θέσεων εργασίας (σ.σ.: σύμφωνα με τους ίδιους, άμεση ή έμμεση απασχόληση στον κλάδο έχουν 220.000 εργαζόμενοι, καθώς συμπεριλαμβάνουν και τις επιχειρήσεις της διασκέδασης και του τουρισμού).
Λιγότερα
Από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά, το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε 370 εκατ. ευρώ το 2010 έναντι 288 εκατ. ευρώ το 2009. Για το 2011, προσβλέπει σε έσοδα 440 εκατ. ευρώ.
Εκπρόσωποι του κλάδου αναφέρουν ότι ο δημοσιονομικός στόχος δεν είναι εφικτός, καθώς αναμένουν ακόμη μεγαλύτερη κάμψη των πωλήσεων για φέτος.
*Υπομνήματα με τα οποία ζητούν μείωση στα τέλη συνδρομητών έχουν καταθέσει και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το συγκεκριμένο τέλος απέφερε έσοδα 380 εκατ. ευρώ το 2010 από 114 εκατ. ευρώ το 2009. Πλέον η φορολογία, αν προστεθεί το τέλος και ο ΦΠΑ 23%, αντιστοιχεί στο 40,7% του ποσού που πληρώνει ο καταναλωτής και είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος διαμορφώνεται στο 20,6%).
Η Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ισχυρίζεται ότι συνολικά, τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν μετά την αύξηση του φόρου αν συνυπολογιστούν οι υπόλοιποι φόροι που πληρώνει ο κλάδος (σ.σ.: φόρος νομικών προσώπων, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.). Επικαλούνται τις επιπτώσεις από τη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 17.000 αλλά και τις συνέπειες από τη μείωση των εσόδων, η οποία εκτιμάται περίπου στο 18% για το 2010.
*Από τη φορολογία των τσιγάρων, το Δημόσιο προσβλέπει το 2011 σε πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010. Οι εκπρόσωποι του κλάδου, επίσης, μιλούν για σημαντική μείωση στην κατανάλωση, η οποία, εκτός από τη φορολογική πολιτική, αποδίδεται και στα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος. Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες και όσων διαθέτουν τα τσιγάρα στη λιανική, καθώς το κέρδος τους έχει περιοριστεί.
*«Μέτωπο» αναμένεται να ανοίξει και με τους εμπόρους υγρών καυσίμων, καθώς η κατακόρυφη αύξηση στον ειδικό φόρο -τον υψηλότερο στην Ευρώπη- συμπίπτει πλέον χρονικά και με την αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Οι πιέσεις αναμένεται να κορυφωθούν το φθινόπωρο καθώς μετά την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, θα αναθερμανθεί το αίτημα για μείωση στον ειδικό φόρο του πετρελαίου προκειμένου να μετριαστούν ή ούτως οι άλλως υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της θέρμανσης.




Καρέλιας


Παρά τις δυσκολίες η καλαματιανή καπνοβιομηχανία «Καρέλια» όχι μόνο συνέχισε και το 2010 να είναι κερδοφόρα, αλλά αύξησε σημαντικά το μερίδιό της στην αγορά (9,46%).
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης η Βίκυ, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας αναφέρθηκαν στο
νέο τοπίο που διαμορφώνει στην Ελλάδα η μείωση του όγκου των πωλήσεων λόγω της αύξησης της τιμής των τσιγάρων και της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ενώ επεσήμαναν τις σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις της εταιρείας.
Το μεγάλο επίτευγμα του 2010, όπως τόνισε ο Ανδρέας Καρέλιας, είναι ότι η «Καρέλιας» έγινε η πρώτη αλλοδαπή εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία από πλευράς πωλήσεων και μεριδίου αγοράς (16,6%).
Όπως τονίστηκε, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 50%, ενώ ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα στις αγορές της Τουρκίας, της Αλβανίας και της Αιγύπτου.
Γνωστοποιήθηκε, τέλος, ότι η «Καρέλιας» υπέγραψε συμφωνία για την είσοδό της στην ιαπωνική αγορά από τις αρχές του 2011.