Σε απεργιακή κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι εργαζόμενοι στη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία. Ετοιμάζεται κλιμάκωση
Σκηνικό που… σηκώνει τσιγάρο, έχει αρχίσει να στήνεται γύρω από την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ στη Ξάνθη, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της συνεταιριστικής επιχείρησης, αφήνουν, πλέον, ορθάνοικτη την πόρτα για την είσοδο ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή. Το προσωπικό της βιομηχανίας δεν θέλει ούτε να ακούει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και χθες προχώρησε σε 24ωρη απεργία, καταγγέλλοντας ότι υπάρχει σχέδιο μεταβολής των μετοχικών συσχετισμών, με σκοπό την απαγκίστρωση της Αγροτικής από το μερίδιο που κατέχει στο σχήμα, με εκχώρηση του σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Όλα (ξανα)ξεκίνησαν με αφορμή την έλλειψη ρευστότητας που άρχισε να αντιμετωπίζει η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία. Προκειμένου να δοθεί διέξοδο στο επερχόμενο αδιέξοδο, αποφασίστηκε να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 14 Απριλίου, με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 25 εκ. Ευρώ. Κι εδώ είναι που περιπλέκεται η υπόθεση. Διότι, εάν η αύξηση δεν πραγματοποιηθεί, δεδομένου ότι εκτός από την ΑΤΕ, υφίστανται κι άλλοι μέτοχοι οι οποίοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», τότε θα «ανοίξει» ο δρόμος για τροποποίηση του καταστατικού της επιχείρησης και επί της ουσίας για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο κι ιδιωτών επενδυτών που θα ήθελαν να πάρουν ποσοστό της ΣΕΚΑΠ.
Οι 256 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να αποτρέψουν την εξέλιξη που φοβούνται. Το 2010, πάντως, η ΣΕΚΑΠ, που διαθέτει έναν τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 35 εκ. ευρώ, κλήθηκε να διαχειριστεί μία εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην αγορά του καπνού και των προϊόντων του, καθώς απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων απανωτών αυξήσεων στη φορολογία των τσιγάρων, για να συγκρατήσει τις τιμές λιανικής και να αντεπεξέλθει στον αδυσώπητο ανταγωνισμό από τις πολυεθνικές του κλάδου. Αυτή η κίνηση όμως επιβάρυνε τα αποτελέσματα της με περίπου 11 εκ. Ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα καταγράφονταν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ως κέρδη. Η βιομηχανία, επιπρόσθετα, όπως ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές, έχει λαμβάνειν από το δημόσιο πάνω από 8 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων περί τα 6 εκ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου για ένα επενδυτικό σχέδιο που ήδη έχει υλοποιηθεί. Τα υπόλοιπα σχεδόν 2,4 εκ. Ευρώ, αφορούν ποσό που έχει να κάνει με επιδοτήσεις απασχόλησης προσωπικού, λόγω παραμεθορίου περιοχής.