Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Διευκρινίσεις σχετικά με το ύψος Φ.Π.Α. στα αναψυκτικά εκτός καταστήματος

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει ότι η σχετική εγκύκλιος για την μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο είναι σαφής και ολοκληρωμένη. Διευκρινίζουμε δε τα εξής:

Η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ.). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011

TAXHEAVEN

31/07/2013

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΚΑΝΟΝΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 Γενικό Μέρος

 Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού, επικαιροποίησης και συστηματοποίησης των βασικών κανόνων που αφορούν στην εμπορία και διακίνηση προϊόντων και στην παροχή υπηρεσιών. Βασικός στόχος του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς με τη θέσπιση κανόνων εμπορίας και διακίνησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών. 

Μέχρι σήμερα το σχετικό θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ο Αγορανομικός Κώδικας (νδ 136/ 1946), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, καθώς και οι κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες Αγορανομικές Διατάξεις. Οι σύγχρονες, ωστόσο, εξελίξεις σε όλο το φάσμα λειτουργίας της αγοράς οδήγησαν σταδιακά σε μια ανακολουθία ανάμεσα στην πράξη και τη θεωρία, με αποτέλεσμα οι διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα να έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους καταστεί αναχρονιστικές, ανεπίκαιρες και η εφαρμογή τους να γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα ελεγκτικά όργανα. 

Εξάλλου, τo θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η ελληνική αγορά έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς αποτελεί μέρος της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς. Περαιτέρω, η διάρθρωση και το μέγεθος της εγχώριας αγοράς έχει μεταβληθεί σημαντικά. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η πρόσφατη ανάπτυξη της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. έχουν υποκαταστήσει στην πράξη πολλά από τα άρθρα του Αγορανομικού Κώδικα που αναφέρονται στην αγορά τροφίμων. Το συγκεκριμένο πεδίο ρύθμισης και ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων μεταβάλλεται διαρκώς ωθώντας τον Έλληνα νομοθέτη να προβεί σε εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις επιταγές των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και Οδηγιών και ειδικότερα της Οδηγίας 2000/13 αλλά και του Κανονισμού 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ κατά το τέλος του 2014. 

Το σχέδιο νόμου αποτελεί το πλαίσιο άσκησης της εμπορίας και διακίνησης προϊόντων και παροχής υπηρεσιών, προβλέποντας τις γενικές αρχές βάσει των οποίων πρόκειται να εκδοθούν στη συνέχεια οι ειδικότεροι κανόνες εφαρμογής αυτού, δηλαδή οι Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Πώλησης Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, σε αντικατάσταση της ισχύουσας Αγορανομικής Διάταξης 7/2009.

Ο νέος νόμος διατηρεί στη διαδικασία της νομοθέτησης τη λογική του αγορανομικού κώδικα. Έτσι, με τον νόμο τίθεται το γενικότερο πλαίσιο κυρώσεων και οι κατ’ εξουσιοδότηση υπουργικές αποφάσεις με ευελιξία καθορίζουν λεπτομερώς και στο πλαίσιο του εφικτού τις κυρώσεις ανά παράβαση ή κατηγορία παράβασης. Αυτό κρίθηκε απαραίτητο, διότι η αγορά στην σύγχρονη εποχή μεταβάλλεται με γρήγορους ρυθμούς και γι’ αυτό πρέπει και η νομοθεσία να μπορεί να προσαρμόζεται αναλόγως.

Εξάλλου, επειδή οι λέξεις «αγορανομία» και «αγορανομικός» δεν συνάδουν πλέον με τη σύγχρονη αντίληψη για την αγορά και με το διαμορφωμένο ήδη δικαιικό μας σύστημα, κρίθηκε επιβεβλημένη η αφαίρεσή τους από τον παρόντα νόμο, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος μιας εποχής. 

Μέσα από τις διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου νομικού πλαισίου για τα ζητήματα τα οποία ρυθμίζονταν από την αγορανομική νομοθεσία και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τις επιχειρήσεις και τον καταναλωτή, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και του δικαίου του ανταγωνισμού προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών. 



ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

52 Κυριακές το χρόνο ανοικτά τα μικρά καταστήματα - Τέσσερις φορές το χρόνο οι εκπτώσεις - Όλες οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Κατατίθεται στην Βουλή από τον Κωστή Χατζηδάκη
- Το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και το πρώτο του Νοεμβρίου οι επιπλέον εκπτώσεις
- Τα καταστήματα τις Κυριακές θα ανοίγουν μετά την θεία λειτουργία
- Οι αντιπεριφερειάρχες ή οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα αποφασίζουν για τις επιπλέον Κυριακές

Έως και 52 Κυριακές τον χρόνο θα μπορούν να λειτουργούν τα μικρά εμπορικά καταστήματα (μέχρι 250 τ.μ.), με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη.

Όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου θα ανοίγουν - πάντα σε προαιρετική βάση- επτά Κυριακές το χρόνο κατά τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και εκπτώσεων.

Αυτή είναι η ρύθμιση για την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», το οποίο παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Θ. Σκορδάς και αναμένεται να κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή.Με τη ρύθμιση αυτή, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα εναρμονίζεται με το καθεστώς που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ και ιδίως στους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, επιχειρείται να ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων, παρέχεται η δυνατότητα στους τουρίστες να κάνουν αγορές προς όφελος της οικονομίας και δίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων. 


Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

"Μαχαίρι" στις συντάξεις του ΟΑΕΕ ή εισφορά στον τζίρο επιχειρήσεων

Η επιβολή εισφοράς 1 - 2 τις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων για τον ΟΑΕΕ με εναλλακτική, εφόσον δεν βρεθεί άλλο δημοσιονομικό «ισοδύναμο», τη "λύση" της μείωσης των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ (που είναι υψηλότερες έως και 220 ευρώ από τις αντίστοιχες συντάξεις του ΤΑΕ και του ΤΣΑ) τίθεται και πάλι σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο υπουργός Εργασίας:
Θα επαναβεβαιώσει την απόφαση για τη μείωση στα επίπεδα του ΙΚΑ των υψηλότερων εισφορών (και των συντάξεων) που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες για τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) και τη σταδιακή (έως το 2017) μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών υπέρ του ΙΚΑ.
Θα ζητήσει χρόνο για τη λειτουργία του «Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» στο ΙΚΑ για λογαριασμό των μεγάλων Ταμείων (έπρεπε να λειτουργούσε από την 1η Ιουλίου).
Θα παρουσιάσει το τελικό κείμενο της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τον Μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού. Μολονότι δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα, η ηγεσία του υπουργείου δεν αποκλείει να «ανοίξει» διάλογος και για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, με δεδομένο το σχετικό νομοθετικό κενό που υπάρχει αλλά και τις «πιέσεις» οι οποίες ασκούνται, προκειμένου να καταργηθεί το «βέτο» του εκάστοτε υπουργού στις ομαδικές απολύσεις.
Γιώργος Γάτος